Breve fra Rusland

Sandheden om det russiske despoti

I dag er Vesten og Rusland atter på konfrontationskurs, og de velkendte fjendebilleder fra den kolde krig er igen kommet til ære og værdighed. Siden Vladimir Putins magtovertagelse i 2000 er de vestlige medier strømmet over med negative ”fortællinger” om Rusland og dets ”nye tsar” i en regulær propagandakrig – også i Danmark, der hører til blandt de mest russofobiske nationer.
   
Men Vestens anti-russiske fordomme har rødder langt tilbage. I 1843 udkom i Paris et værk af den franske aristokrat Marquis Astolphe de Custine (1790-1857), der øjeblikkelig fik stor succes. Titlen var Rusland i 1839, og bogen bestod af en samling breve fra en rejse i Rusland, hvori forfatteren berettede om sine iagttagelser af det russiske samfund og dets despotiske styre.
   
Den direkte konfrontation med den russiske virkelighed var en chokerende oplevelse for Custine. Han opdagede, at hele befolkningen levede som slaver under en almægtig hersker, og drog heraf den konklusion, at målet for en stat med en sådan indretning kun kunne være verdensherredømmet. Rusland var en dødelig trussel mod det frie og civiliserede Europa.
   
Under den ”gamle” kolde krig blussede interessen for Custine op igen, og mange – herunder den amerikanske diplomat og ruslandskender, George F. Kennan – forbløffedes over hans visionære indsigter og skarpsindige iagttagelser.   

Custines værk præsenteres nu i en moderne dansk, kommenteret og illustreret oversættelse fra Forlaget HELIKON. Med udsigten til en ny, langvarig kold krig mellem Vesten og Rusland er det blevet tid til at give Custines ”sandheder om det russiske despoti” endnu et comeback!
19,93  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages158
Publish date29 Jan 2020
Published byHELIKON
Languagedan
ISBN print9788791817939