Read sample
Read

Kunsten at improvisere

I bind 4 af romanserien Beretning fra det 20. århundrede er Kristian startet i gymnasiet, men mest optaget af jazz. Ud over arbejdet med sit og Arnes band vælges han til formand for jazzklubben. Arrangementerne har stor succes, mens bandet mangler kvalificerede musikere, herunder ham selv, der ikke magter kunsten at improvisere.  
Søren forlader sit kontorjob for at blive dekoratørelev. Grete leder efter en mand og en far til Frank og finder ham. Frederik forlader fodermesterjobbet for at luge roer, men tager pludselig til Norge. Vilhelm passer får i Island, mens Lisbeth har sit mas med sin yngste søn. Kristian dyrker sine to gymnasiekammerater fra Sundby, Jørgen og Henrik, begge lægesønner, selv om de betragter ham som lidt af en joke.  Han inviteres til sommerhusophold hos Jørgens far, der præsenterer ham for Henry Millers Sexus. Arne gør homoseksuelle tilnærmelser, mens hans eget sværmeri for en lokal pige ender tragisk.

Uddrag af bogen 
At få det ud gennem hornet, det man hører inde i sit hoved, det er for dem stadig en gåde, selv om både Arne og Mikael lader som om de ved alt om jazz. Man kan selvfølgelig ”snyde”, lade som om man ved hvad man gør, spille de toner man ved er de rigtige i forhold til tonearten og harmonierne, men man ved godt at man snyder, at det ikke er sådan en rigtige jazzmusiker gør når han improviserer. Men at det til syvende og sidst er det det kommer an på, at improvisere, det er de ikke i tvivl om. Det er som at få et kig ind i det forjættede land at lytte til de dygtige københavnske jazzmusikere. Det får dem til at føle sig umådeligt underlegne, ja, totalt uduelige, men vækker også en brændende trang til at blive lige så dygtige.           

Om forfatteren
Bjarne Gertz, cand.mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanske sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne.
21,73  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages438
Publish date11 Dec 2020
Languagedan
ISBN print9788772370705
ISBN epub9788772374703