Og spøgelser

Melanin II

Ny udgivelse fra en af de nye, vigtige stemmer i dansk litteratur! Sorthed, tilhør og tab er kernetemaer i Og spøgelser. Titlen henviser til de personer, mere eller mindre døde, som er til stede i samlingen, som “skriver med”. Mest fylder forfatterens afdøde mor; han skriver til hende, hun skriver selv, og hun taler endda gennem andre af værkets stemmer. Ligeså vigtigt henviser titlen også til den (levende) død, der indstiftes ved europæernes slavegørelse af afrikanere og som i dag udgør “slaveriets efterliv”.  

Nok er Og spøgelser poesi, men bogen bærer på omslaget genrebetegnelsen ‘hjemsøgelser’. Følelserne, tilsnøringerne, åbenhederne, har hjemsøgende karakter. Der er hjemsøgelser i form af andres stemmer, fra Toni Morrison over May Ayim til den journalistiske Børneimporten. En mors erindring om en mor, der aldrig har rørt ved hende. Der er også den bogstavelige hjemsøgelse: at søge hjem. I en af ‘spøgelsesteksterne’ beretter jeget fx fra en rejse til Liberia, hvor han står ansigt til ansigt med den knusende erkendelse: “Jeg har rejst i tredje person så længe, at jeg har lært mig selv at overhøre det meste af det, der sidder i kroppen.” 

Et væld af stemmer danner et kor, former en slags familie – og starter en rytme. Der går spøgelser gennem Europa. 

Mikas Lang, født 1988, debuterede i 2019 med digtsamlingen Melanin. I 2020 udkom hans oversættelse af Frank B. Wilderson III's På tværs af historier.  
14,82  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages96
Publish date28 Jan 2021
Published byOVO press
Languagedan
ISBN print9788793312449