Bogens Højskole

Lægen Aage Lauesgaard, der i 1928 stiftede ”Sønderjydsk Gruppe- og Udlånsbibliotek” populært kaldet BOGENS HØJSKOLE havde målet: En god bogsamling i ethvert sønderjysk hjem. Med dannelsen af Bogens højskole søgte han at nå sit mål og at få institutionen til at stå som en sønderjysk kulturfæstning. 

Lauesgaard opbyggede i 1930´erne en stor landsomspændende virksomhed, der udgik fra Bogens Højskole i Toftlund. Der var forlag, avisudgivelser, børnehave og forskellige foreninger. 

Uddrag af Jes Fabricius Møllers anmeldelse af Bogens Højskole i Kristeligt Dagblad: 

Aage Lauesgaard (1868-1958) er en overset skæbne i dansk intellektuel historie. Han var en ildsjæl og iværksætter, socialdemokrat, filantrop, inspirator, nazist, redaktør, læge og meget andet. 

Han drev i slutningen af 1800-tallet lægepraksis i Ålborg. Antagelig i forventning om at byen blev dansk slog han sig ned i Flensborg efter 1. verdenskrig. Da det ikke skete flyttede han til Toftlund nord for grænsen. 

I Toftlund var han meget aktiv, det blev til lige fra et lokalhistorisk museum til en vidtløftig forening kaldet antisladderforeningen. Men han største og vigtigste projekt var BOGENS HØJSKOLE, et privat udlejningsbibliotek med hovedsæde i Toftlunds nedagte banegård.
16,77  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages161
Publish date11 Mar 2021
Published bySprogforeningen
Languagedan
ISBN print9788785122049