Barrison-feberen

Fin de siècle - på tærsklen til det 20. århundrede. Gamle værdier står for fald. Nye opfattelser af køn, krop og moral slår igennem. Forlystelsesindustri og forbrugerisme blomstrer, særligt i Paris, Wien, Berlin, Budapest og Bruxelles.

Midt i det hele bryder Barrison-feberen ud. Folk strømmer til storbyernes varieteer for at opleve den populære pigegruppe Sisters Barrison, fem næsten identiske dansk-amerikanske søstre, der begejstrer og forarger med vovede benspjæt og tvetydige sange.

Sisters Barrison skaber mode og sætter sindene i kog. Fans køber billeder af Barrisons, klæder sig som Barrisons, opfører sig som Barrisons, og den ene kopigruppe efter den anden ser dagens lys. Men i avisspalterne raser den gamle ordens forkæmpere, og kristne, konservative modbevægelser begynder at organisere sig - i deres øjne inkarnerer Sisters Barrison tidens uvæsen med kvindefrigørelse og eskalerende forlystelsessyge.

I pigernes fødeland, Danmark, bliver de helt forbudt, ikke mindst på grund af deres impresario, den erklærede anarkist William Fleron, der tidligere har siddet fængslet i København for revolutionær virksomhed.

I denne bog følger historiker Hans Henrik Appel Barrison-feberens udbrud og forløb i de forskellige storbyer i 1890?erne og tegner et sansemættet billede af kulturlivet og værdikampene i Europa under fin de siècles brydningstid.

 

Vinder af Årets Historiske Bog 2020.

****** (6 stjerner) "Hans Henrik Appel har lavet et scoop af en bog ved at fortælle søstrenes historie og kaste lys over en tid, hvor moralen blev udfordret af frække danse- og syngepiger ... Det er helt igennem strålende skrevet og illustrationerne yder de frække piger fuld retfærdighed.« - Berl. T.

"Min kulturanbefaling i denne uge er en helt fabelagtig - jeg var lige ved at bande - jeg gør det alligevel - skidehamrende god bog (undskyld) som hedder Barrison-feberen.«
- Adam Holm, "4. division", P1

"... emmer af omfattende kildestudier og fortællelyst og er rigt illustreret. Fra første til sidste side er den en ubetinget fornøjelse.« - Inf.

"... giver et fremragende tidsbillede og er særdeles velskrevet, ligesom researchen er omfattende. Indeholder talrige fotos af søstrene og illustrationer fra samtiden..« - DBC Medier

26,16  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages423
Publish date15 Jul 2021
Languagedan
ISBN print9788727005423