For the Health of the Enslaved

Slaves, Medicine and Power in the Danish West Indies, 1803-

I Dansk Vestindien var dødeligheden høj, især blandt slaverne. Med afskaffelsen af den danske slavehandel i begyndelsen af det nittende århundrede blev det et presserende problem, fordi det nu ikke længere var muligt at erstatte døde slaver med nye fra Afrika. Derfor blev de dansk-vestindiske slavers helbred og sundhedstilstand et centralt anliggende for både koloniadministratorer og plantageejere. 

På denne baggrund undersøger Niklas Thode Jensen slavernes sygdoms- og sundhedsforhold samt den sundhedspolitik, de koloniale myndigheder og plantageejere følgelig tog initiativ til. Sammenlignet med tilsvarende politikker i Britisk og Fransk Vestindien var den dansk-vestindiske sundhedspolitik ofte ganske effektiv og unik i sin form, men slavernes helbredsmæssige tilstand var alligevel skueplads for en fortløbende magtkamp mellem plantageejere, kolonialadministration og slaverne selv.

For the Health of the Enslaved giver et omfattende indblik i slavernes helbred på De Dansk Vestindiske Øer i første halvdel af 1800-tallet. Med talrige eksempler viser forfatteren, at den medicinske kolonisering af slaverne og deres helbred i mange tilfælde mødte modstand fra de koloniserede, der havde andre og modsatrettede opfattelser af og traditioner omkring sygdom og sundhed. 

Niklas Thode Jensen er ekstern lektor ved afdeling for historie, SAXO-Instituttet, Københavns Universitet.

34,89  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages352
Publish date09 Mar 2012
Published byMuseum Tusculanum
Languagedan
ISBN print9788763531719