Jazz

mellem tradition og fornyelse

Jazz – mellem tradition og fornyelse er skrevet til brug i undervisningen i gymnasiet og hf og er progressionsmæssigt opbygget så de første kapitler henvender sig til alle niveauer, mens de senere kapitler i højere grad kræver, at den elementære musikteori er på plads og derfor egner sig til B- og A-niveau-undervisning.

På B- og A-niveau kan den fungere som grundbog i et større forløb om jazzmusik, idet bogen præsenterer forskellige analytiske vinkler på et udvalg af nyere danske jazzudgivelser, der er gennemgående i flere kapitler. Alt, der rækker ud over den elementære teori, introduceres i selve bogen, der derfor kan anvendes til at lære melodisk analyse og til at tage hul på harmonisk analyse. Kapitlerne er desuden opdelt i mindre delelementer, så det enkelte hold kan vælge, hvor langt ind i teorien, man vil bevæge sig. Derudover sættes de forskellige typer melodier, jazzmusikerne spiller, ind i en bredere kontekst.

Bogen indeholder:
  • Indledning: Stemmen i samtale
  • Tema, musikkens ramme: Korform, Standards (The Great American Songbook, nye standards, jazzkomponister, den danske standard)
  • At fortolke et tema: Temaets opbygning (formled, fraser, motiver), Fortolkning
  • Jazzharmonik: Becifringen, Akkord/skala, Trin, Funktionsharmoniske byggeklodser i dur og mol, Variationer af byggeklodserne, Kromatisk og bebopskalaer, Blues, Modalharmonik
  • Musikalske roller: Rytmegruppe (klaver/guitar, kontrabas, trommer), Arrangement og backing (sound, medstemme og modstemme, groove, form, harmonik), Solist og improvisation
  • Angel Eyes – et eksempel på en samlet analyse

Undervejs bringes desuden en række citater med de involverede musikere.
41,60  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages152
Publish date15 Jul 2011
Published bySystime
Languagedan
ISBN print9788761625960