About the author

Henri René Albert Guy de Maupassant (UK: , US: ; French: [ɡi d(ə) mopasɑ̃]; 5 August 1850 – 6 July 1893) was a 19th-century French author, remembered as a master of the short story form, and as a representative of the Naturalist school, who depicted human lives and destinies and social forces in disillusioned and often pessimistic terms.

Maupassant was a protégé of Gustave Flaubert and his stories are characterized by economy of style and efficient, effortless dénouements (outcomes). Many are set during the Franco-Prussian War of the 1870s, describing the futility of war and the innocent civilians who, caught up in events beyond their control, are permanently changed by their experiences. He wrote some 300 short stories, six novels, three travel books, and one volume of verse. His first published story, "Boule de Suif" ("Ball of Suet", 1880), is often considered his masterpiece.

He was known to consume hallucinogens and may have drawn on the experience with these substances for his stories. His work has been studied by neuroscientists due to his skill for articulating and analyzing his first hand experiences with different types of hallucinatory phenomena.

Read sample
Read

En kvindes skriftemål og andre fortællinger

Indhold

  • En kvindes skriftemål
    En gammel kvinde fortæller, hvordan hendes mands morderiske skinsyge drev hende til utroskab.
  • Drømme
    Fem ældre herrer fortæller efter en middag, hvordan livet keder dem og de føler, at deres eksistens er formålsløs. De ønsker et middel, der kunne gøre dem i standt til at drømme uden at sove. Den ene af dem, som er læge, anbefaler æter, og fortæller om et eksperiment, han gjorde med sig selv.
  • Kagen
    Fru Anserre holder en finere salon af politikere og kunstnere - hendes mand en anden, som mest består af landmænd og "arbejdere". I fruens salon er det en særlig udmærkelse at få lov at "skære kagen for", en udmærkelse, som også fører andet med sig. Men da fruen efterhånden ikke er helt ung, søger deltagerne i hendes salon-aftenerne helst at undgå "udmærkelsen".
  • Plejesønnen
    Den vansirede frøken Source har adopteret en dreng, som hun, efterhånden som han vokser op, tilbeder. Han opfører sig da også kærligt overfor sin plejemoder, opfylder hendes mindste ønske, men bliver hende alligevel mere og mere fremmed, indtil hun til sidst begynder ligefrem at frygte ham. Hvad er hun bange for?
  • En nytårsgave
    En nytårsaften, netop som den ensomme Jacques de Randal sidder og skriver til sit livs elskede, som forlod ham for flere år siden, banker det på døren. Det er hende. Hun har forladt sin mand - siger hun.
  • En kærlighedshistorie
    Fru Poinçot er gift med en rig skibsrheder, hun er fyrre år, lidt svær, men endnu smuk, og et mønster på en hæderlig hustru. Eller er hun? Da hun en dag får øje på den unge Paul d'Henricel, indleder hun et forhold, der lidt efter lidt bliver en belastning – for ham.
  • Magnetisme
    Efter en bedre herremiddag falder talen på overnaturlige fænomener, og de "elskværdige, skeptiske og religiøst indifferente middagsherrer giver sig til at fortælle de besynderligste begivenheder, historier, som er utrolige, men som de forsikrer virkelig var hændt." En af dem ler over deres historier, og fortæller derpå selv to anekdoter - som (måske) har en naturlig forklaring.
  • En korsikansk bandit
    Under et besøg på Korsika kommer fortælleren til Niolo-dalen, en øde stenørken, "alle banditternes tilflugtssted", og hans fører fortæller historien om den mest berømte og forfærdeligste af dem alle, Sainte-Lucie.
  • Måneskin
    Henriette lever i et ægteskab med den næsten perfekte mand. Han har dog den ene brist, at han er alt for moden og fornuftig, og ikke forstår eller reagerer på hendes skiftende følelsesudbrud. Da hun vender hjem fra en rejse, er hendes hår pludselig blevet hvidt, og hun tvinges til at tilstå for sin søster, at hun har en elsker.
  • To breve
    Den unge Berthe klager i et brev til sin tante over mændenes ufølsomhed, uhøflighed og generelt ringe opførsel. Tanten forklarer …
  • Bissekræmmeren
    En sen aftentime møder fortælleren en bissekræmmer, belæsset med varer. De slår følge, og kræmmeren fortæller om sit liv. Til sidst inviterer han fortælleren med hjem for at møde hans kone.
  • En forårsaften
    Jeanne og Jacques er fætter og kusine, og bor hos deres mødre, der er søstre. I huset bor også en tredje søster, den ugifte tante Lison, der nærmest er en del af møblementet. Jeanne og Jacques skal giftes, og da tante Lison en aften overhører en kærlig samtale mellem dem, brister hun i gråd.
  • Fa'r Milon
    Under den fransk-tyske krig i 1870 er et kompagni tyske ulaner indkvarteret på fa'r Milons gård. Snart begynder man at finde dem dræbt rundt omkring, en og to ad gangen.
  • Gamle sager
    Den gamle enke Adelaïde ser i et brev til veninden Colette tilbage på sit liv - et liv, der fra ende til anden er tilbragt i det samme hus.
  • Kvindelist
    En tidligere minister fortæller, hvordan han engang er blevet taget ved næsen på det groveste af en sød og koket lille embedsmandshustru - eller hvad hun nu var.
  • Ved dødssengen
    En nonne og en dommer sidder ved deres moders dødsleje. De er begge opdraget til dybt moralske mennesker af den lige så moralske moder. Eller var hun? Da de læser i et bundt breve, som moderen har gemt, viser der sig et andet billede.
  • Yveline Samoris
    Da Yveline opdager, at hendes moder ernærer sig som luksusskøge, truer hun med at begå selvmord, hvis moderen ikke indvilliger i at ændre sin levevis. Men modere er ubøjelig. (Novellen er et forstudie til den lille roman "Yvette", som udkom to år senere.)
  • Et alarmskrig
    Et brev fra en mand, der "er ungkarl og en smule naiv, lader det til", om hvordan han føler sig holdt for nar af kvindekønnet.
  • Den blinde
    En bondesøn, der er født blind, fører en rædselsfuld tilværelse, som ikke bliver bedre, da hans forældre dør, og han bliver tålt, men udsat for en nådesløs behandling af sin søster, der overtager gården - og den blinde broder - sammen med sin mand.
  • Hyrdekløften
    En streng og voldelig, intolerant præst får en dag øje på et ungt par, der driver utugt i en hyrdes lille transportable hytte, og går fuldstændig over gevind.
  • En god ven
    Hr. de Méroul og Joseph Mouradour var gode venner i skolen. Da de mange år efter atter træffer sammen, inviterer de Méroul sin ven til et ophold på sit gods på landet. Det viser sig imidlertid, at årene har gjort dem til politiske modstandere, og besøget får af den årsag uventede konsekvenser.
  • Mod aften
    Den gamle præst, fader Mauduit, fortæller, hvad der fik ham til at opgive alt det, der er livet for almindelige mennesker og vælge et ensomt liv som præst.
7,04  EUR
Buy Epub (e-book)
Incl. streaming access
Edition
Printed pages
Publish date15 Jan 2018
Published byeBibliotek 1800
Languagedan
ISBN epub9788779795761