Solsortens sang

En roman om forsoningens muligheder efter etnisk udrensning og folkedrab

En professor i matematik fra universitetet i Pristina, en pizzeriaejer fra Mitrovica og en dansk professor udsendt til at undervise i, hvordan man underviser, foretager en rejse gennem det efterkrigshærgede Kosovo. De leder efter forsoningens muligheder, og på deres færd møder de øjenvidner, både ofre og bødler, der får gængse forestillinger til at krakelere. Læseren føres gennem universer, hvor mennesker fortæller om, hvordan de er fanget mellem deres historie og deres kultur, og hvor traditionelle regler ikke længere er bæredygtige. De tres rejse er konstant truet af, at historien pludselig kan springe ud af skabet og igen fremprovokere den vold, som lagde landet ned 12 år tidligere. Hvad sker der, når man roder i traumatiserede menneskers bevidsthed, hvad sker der i den undersøgendes bevidsthed, når man gør det?  Hvad sker der, når man vil fremme forsoningen mellem folkeslag, der har gjort hinanden ondt på et ultimativt niveau?         

Uddrag af bogen 
Som international medarbejder i Mitrovica ønsker man ikke at blive en del af konflikten. Man ville heller ikke kunne overskue det, medmindre man havde opholdt sig i byen og landet i lang tid – og formentlig ville det yderlige kræve, at man på umærkelig vis fik en personlig indfaldsvinkel til at blive en del af konflikten. Men man må konstant handle og reagere efter, at konflikterne er der, det gælder om at balancere. Hvad menneskene har på hinanden i Mitrovica ved man ikke, man aner ikke, om et menneske, man møder eller omgås, har en forhistorie, som måske nok kunne være interessant at erfare noget om, men som på den anden side ville give en frygtelig indsigt.           

Om forfatteren 
Jørgen Skaastrup er uddannet cand.mag. i historie og idehistorie, fhv. lektor ved læreruddannelsen, museumschef, højskoleforstander og viceskoleleder. Han har i en årrække været beskæftiget med uddannelse i internationale sammenhænge gennem EU-støttede projekter i bl.a. Letland, Litauen, Rusland, Tyrkiet, Portugal, Hviderusland og Kosovo. Han har bidraget med en stor produktion af bøger om historie og didaktik.   
15,70  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages154
Publish date18 Feb 2022
Languagedan
ISBN print9788775752324