Den kristne gentleman

Et ideals storhedstid, fald og mulige genkomst

Den kristne gentleman belyser det ideal, der var fremherskende i de kirkelige ungdomsorganisationer for godt 100 år siden, og som prægede organisationerne mange år fremover.  

I slutningen af 1800-tallet var ideen om den kristne gentleman det rådende opdragelsesideal. En variant af dette ideal havde særlig fokus på dyrkelse af kroppen, og den såkaldte muskulære kristendomsbevægelse var dermed født.
I Danmark blev tankerne virkeliggjort i bl.a. KFUM, FDF og Spejderbevægelsen, hvor man i mange år hyldede “en sund sjæl i et sundt legeme”, og hvor idræt og kropslig udfoldelse i ungdomsorganisationerne var forbundet med kristendom og tro.
Viggo Ernst Thomsen beskriver i bogen udgangspunktet for dette ideal og følger den kristne gentleman op gennem det 20. århundrede, hvor han møder sit endeligt i 60’erne og 70’ernes ungdomsoprør. I de følgende årtier lever han i glemsel, men måske er de høje idealer på vej tilbage?


Viggo Ernst Thomsen (f. 1957) har været provst, sognepræst, lektor i pædagogik og kristendomskundskab i læreruddannelsen og i religionspædagogik på Folkekirkens Pædagogiske Institut og Præstehøjskolen, højskolelærer, folkeskolelærer, generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd og forbundssekretær i FDF.
16,90  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages132
Publish date09 Nov 2023
Published byEksistensen
Languagedan
ISBN print9788741010236