Read sample
Read

Vanlig misshandel - eller ett slag för hedern?

"Natten till den 9 augusti 1996 knivskar han hustrun så svårt att hon avled. Mannen anmälde sig själv på polisstationen omedelbart efter dådet och inställde sig i sällskap med fem av deras små barn. Deras nyfödda baby påträffades sovande i den säng, där hennes mor mötte sin död."



Våld mot kvinnor är både en gammal och vanlig företeelse i Sverige. Våldet kan ske inom en relation, mellan familjemedlemmar, eller utövas av någon som är helt okänd. Under 1990-talet skedde ett antal brutala mord och misshandelsfall i Sverige som uppmärksammades av regeringen, medierna, och allmänheten. Fallen benämndes som hedersvåld, och ofta var orsaken till våldet att kvinnan som utsattes inte levde som familjen, maken eller brodern ville.



Här berättar polisen om några av de fall de utrett. Nya initiativ för att hantera mäns våld mot kvinnor presenteras också, för att minska denna typ av brott som har ett så stort mörkertal. I Nordisk kriminalkrönika berättar poliser själva om sina mest uppmärksammade, omskakande, och svåra fall. Nordisk Kriminalkrönika är ett historiskt verk. Berättelserna och samlingarna är uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha föråldrat eller kontroversiellt innehåll. Eventuellt stötande material är inte uttryck för förlagets hållning.
8,89  EUR
Buy Epub (e-book)
Incl. streaming access
Edition
Printed pages12 Sider
Publish date06 May 2019
Published bySAGA Egmont
Languageswe
ISBN epub9788726018264