Read sample
Read

Fru Marianne

" -Mamma, jag har fått ett sådant underligt brev, sade Marianne och ställde sig vid bordet.
-Vad då om?
- Läs själv.

Hon räckte fram brevet, fru Björk avtorkade sina händer, tog det och började läsa. Marianne satte sig ned vid andra sidan bordet för att vänta."

Brevet, som ska vända den unga Mariannes liv upp och ned, kommer från lantbrukaren Börje Olsson. Inuti presenteras ett frieri, utan krusiduller eller utsvävande formuleringar. Snart är de tu gifta, men Marianne inser snart att hon inte är lycklig i sitt äktenskap.

Börjes vän Pål anländer till deras gård, och med honom kommer det ytterligare bekymmer för Marianne och Börjes äktenskap. Pål och Marianne fattar tycke för varandra, och Marianne tvingas ta ett svårt beslut. Ska hon bryta upp sitt äktenskap till förmån för sin nya förälskelse, eller försöka leva med mannen hon gift sig med och lovat sitt liv och trohet till?

"Fru Marianne" hamnade mitt i debatten om kvinnlig frigörelse när den utgavs 1887. Verket, som i efterhand är ett av Benedictssons mest hyllade, fick blandade recensioner när det först utgavs. Detta är bland de sista verken som publicerades när författaren fortfarande var i livet. Victoria Benedictsson (1850-1888) var en svensk författare och dramatiker som har författat några av Sveriges mest älskade, och litteraturhistoriskt viktiga verk. Hennes böcker utgavs under pseudonymen Ernst Ahlgren.
6,31  EUR
Buy Epub (e-book)
Incl. streaming access
Edition
Printed pages246 Sider
Publish date12 Jul 2019
Published bySAGA Egmont
Languageswe
ISBN epub9788726221565