Read sample
Read
Listen to sample
Listen

Lehtori Hellmanin vaimo

Selma Varén käy seminaarissa ystävänsä Anni Kemppaisen kanssa. Heille uskontoa opettaa lehtori Hellman, joka Annin mielestä silmäilee Selmaa varsin kiinnostuneena. Eikä laisinkaan kuten lehtori silmäilisi tavallista opiskelijaa! Ja kun Selman postilaatikosta kilahtaa kosintakirje, ei Annin kateudelle ole rajoja. Selma suostuu lehtorin vaimoksi, sillä keskiluokkainen elo kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta naisille epävarmassa yhteiskunnassa.

Unelma helposta rouvaselämästä kuitenkin kariutuu. Lehtori Hellman vähättelee nuorta vaimoaan ja puhuu alentavasti naisista ylipäätään. Aviomies myös vaatii, ettei hänen uusi vaimonsa ala laisinkaan palkkatöihin, sillä eihän kunnon lehtorinrouvan sovi liata käsiään tavan askareissa. Koti on naisen valtakunta. Selma joutuu kasvokkain sukupuoliroolien kanssa, jotka ovat sitä vavahtamattomampia, mitä korkeammalle yhteiskunnan ravintoketjussa kiivetään.

Lehtori Hellmanin vaimo on kantaaottava kertomus sukupuolirooleista ja yhteiskunnallisen aseman merkityksestä aikansa yhteiskunnassa. Minna Canthin ajaton teos puhuttelee myös nykylukijoita. Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän kirjoitti näytelmiä, pienoisromaaneja ja novelleja. Canth oli ensimmäinen suomenkielisiin sanomalehtiin kirjoittava nainen. Naisten asemaa hän edisti tukemalla tyttöjen koulutusta, ja hän olikin suomenkielisen koulutuksen uranuurtajia.
4,76  EUR
Buy Epub (e-book)
Incl. streaming access
Edition
Printed pages83 Sider
Publish date19 Dec 2019
Published bySAGA Egmont
Languagefin
ISBN epub9788726071627
ISBN audio9788726257113