Penge som tryllestøv – Hvordan banker skaber penge og blæser finansbobler op

Buy printed book
27,50 USD

Penge er en væsentlig del af vores samfundsliv. Men mange oplever, at bankerne bruger dem til narrestreger og berigelse.

I de seneste år er det blevet stadig mere kendt, at banker skaber penge – næsten ud af den blå luft, ”som tryllestøv”. Vi taler ikke om kontanter, for dem skaber Nationalbanken, men kontopenge – de penge, der står på vores bankkonti. Dem bringer bankerne ind i økonomien, når de yder lån.

Denne pengeskabelse er en væsentlig årsag til finansbobler, vækstpres, økonomisk ulighed og arbejdsløshed. Men dét erkendes kun af de færreste økonomer, finans­eksperter og bankfolk i dag. Selv om det kan forklares med enkle billeder og eksempler fra pengenes historie.

Et alternativ er muligt. Bankerne kan fratages retten til at skabe kontopenge. Vi kan indrette et pengesystem, der er til at forstå, og som fungerer for alle – ikke kun for finanssektoren.

Ib Ravn er ph.d. og lektor i organisatoriske videnprocesser ved DPU på Aarhus Universitet. Han er medstifter af og bestyrelsesmedlem i foreningen Gode Penge.

Edition1
Printed pages202
Publish date2019-Nov-09
Published byGode Penges Forlag
Languagedan
Isbn print9788797143506
News in your inbox
Subscribe to our newsletter
Subscribe now
Language:
Danish
English
German
All other languages
Format:
Printed book
Pdf
Epub
Audiobook