I krig under Sydkorset

Skandinaver i den Sydafrikanske Krig 1899-1902

Den skandinaviske udvandring til Sydafrika i slutningen af 1800-tallet skyldtes de store guld- og diamantfund i boerstaterne Transvaal og Oranje Fristaten. Men mange danskere og skandinaver kom i klemme i det, der udviklede sig til Den Anden Boerkrig 1899-1902. En krig mellem det mægtige britiske imperium og de to små boenstater.

I krig under Sydkorset afdækker et vigtigt og næsten ukendt område af den danske og fælles skandinaviske udvandringshistorie og kaster lys over de skandinaver, som på forskellig vis befandt sig på boerstaternes side. Enten i direkte væbnet kamp mod den britiske kolonimagt eller i politi- og ambulancetjeneste. Flere af disse skandinaver blev som krigsfanger senere deporteret til fjerntliggende fangelejre. Andre skandinaver blev interneret i briternes berygtede koncentrationslejre. Bogen kaster lys over disse udvandrerskæbners dramatiske og turbulente historie.

I dag står Det Skandinaviske Monument fra 1908 og det bemærkelsesværdige Skandinaviske Gravmonument fra 1927 ved slagmarken Magersfontein og vidner om den danske, svenske, norske og finske indsats i den proces, som Afrikas sydligste nation er rundet af.

Peter Agerbo Jensen (f. 1974) er cand.mag. i historie og samfundsfag. Han har været gymnasielærer, konsulent på Christiansborg og uddannelsesansvarlig. Peter Agerbo Jensen har skrevet artikler og boganmeldelser om kulturhistoriske emner samt uddannelse. I krig under Sydkorset er hans første bog.

30,52  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages320
Publish date10 Mar 2023
Published byTurbine
Languagedan
ISBN print9788740686173