Fortællinger om soldater og civile

Køb Epub (e-bog)
Inkl. online adgang
150,00 DKK

"Ingen egn på jorden er så vild og utilgængelig, at menneskene ikke vil gøre den til skueplads for en krig." Citatet stammer fra novellen "En rytter på himlen", og er ret sigende for forfatterens indstilling.

Ambrose Bierce var engang en toneangivende forfatter og journalist i Californien, men hans eftermæle hviler fortrinsvis på værket "The Devil's Dictionary", en stor samling – som regel temmelig kyniske – aforismer og alternative forklaringer på ord og begreber, som kun delvis er omsættelige til dansk, samt på de to novellesamlinger, "Tales of Soldiers and Civilians" og "Can Such Things Be?". Ingen af disse samlinger har tidligere været oversat i deres helhed på dansk – nogle af dem kan findes et par udvalg og enkeltvis i forskellige tematiske novellesamlinger og i diverse avisers søndagstillæg, fortrinsvis omkring midten af det forrige århundrede – men her foreligger for første gang "Tales of Soldiers and Civilians" komplet på dansk.

En stor del af Bierce's produktion handler om krig og krigere, om militære og personlige æresbegreber og hans scene er den amerikanske borgerkrig – fordi det var den, han kendte og og havde deltaget i. Men hans figurer og hændelser kunne lige så vel optræde i enhver anden krig før eller efter denne. En anden stor del af hans noveller - i denne samling afsnittet om 'Civile' er, hvad man kan kalde 'uhyggehistorier' – fortællinger som måske ikke er egentlige gysere eller spøgelseshistorier, men henter deres stof fra den menneskelige hjernes og forestillings overdrev – og derved er de nærmere beslægtet med de militære historier, end man ved en overfladisk betragtning ser.

Samlingen indeholder

Soldater: En rytter på himlen - Det hændte ved Owl Creek Bridge - Chickamauga - En gudernes udvalgte - En af de savnede - Faldet ved Resaca - Kaptajn Coulters kamp - Nådestødet - Filosoffen Parker Adderson - En forpost-affære - Historien om en samvittighed - En officerstype - Én officer, én mand - George Thurston - Spottedroslen

Civile: Manden fra næsen - Et eventyr i Brownville - Gilson-testamentet - Ansøgeren - En vågenat - Manden og slangen - En sand rædsel - De rette omgivelser - Det blændede vindue - En pige fra Redhorse - Panterens øjne.

Ambrose Bierce (1842-1914?) var en amerikansk forfatter, journalist og kritiker. Hans kyniske og ironiske indstilling til tilværelsen, som mere end skinner igennem i hans fortællinger og hovedværket "The Devil's Dictionary", indbragte ham tilnavnet "Bitter Bierce". Han regnes af mange for at være Edgar Allan Poes arvtager og inspirerede bl.a. Ernest Hemingway, Kurt Vonnegut og H. P. Lovecraft. Bierce's endeligt kunne være taget ud af en af hans egne noveller: I oktober 1913 drog han sydpå til Mexico, hvor han sluttede sig til Pancho Villas revolutionshær. Et brev - hvis original dog ikke har kunnet opspores – til en veninde, dateret 26. december 1913, hvori han skrev: "Jeg forlader i morgen dette sted og drager mod et ukendt mål" var det sidste livstegn fra ham – han blev aldrig set siden, og hans skæbne var og er ukendt.

Udgave1. ebogsudgave
Trykt sideantal263 Sider
Udgivelsesdato21 aug. 2021
Udgivet afeBibliotek 1800
Sprogdan
Isbn epub9788779797567
Nyheder i din indbakke
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld nu
Sprog:
Dansk
Engelsk
Tysk
Alle andre sprog
Format:
Trykt bog
Pdf
Epub
Lydbog