Kirstens hjerne

En fortælling om et familiespøgelse

I journalist Lise Kabell Søgaards familie er der en slags spøgelse, en skæbne, der aldrig er blevet talt ret meget om. Kirsten Abildtrup, lillesøster til journalistens farmor, havde skizofreni og døde i 1951 efter en behandling på et dansk sindssygehospital, bare 24 år gammel. Men hvad skete der egentlig med Kirsten? Spørgsmålet bliver begyndelsen på en rejse, der bevæger sig dybt ind i psykiatriens historie og 1940’ernes eksperimentelle behandlinger med chok og hjerneoperationer. Forfatteren rejser fra Sønderjylland, over Sjælland og til Bornholm og finder langt flere spor, end hun nogensinde havde forestillet sig – også fysiske spor af Kirsten.
Og så lurer et andet spørgsmål: Hvad med det arvelige? Forskning viser, at der er en høj grad af arvelighed på spil, når et menneske udvikler skizofreni. Kirsten er da heller ikke det eneste medlem af Lise Kabell Søgaards familie, der har fået dén diagnose – og er død ung. Rejsen slutter i Iowa, USA, hvor journalistens fætter i 2011 omkom i en trafikulykke, og hvor historien om Kirsten Abildtrup har rejst nye spørgsmål for hans nærmeste. "Kirstens hjerne" er en personlig, dokumentarisk fortælling om psykisk sygdom i familien, førhen og nu. Bogen bygger videre på den prisnominerede artikelserie af samme navn, der blev bragt i Kristeligt Dagblad i 2021 og vakte international opmærksomhed, da den blev udgivet.

Om forfatteren: Lise Kabell Søgaard, født 1985, er journalist og klummeskribent på Kristeligt Dagblad og har en kandidatgrad i journalistik og filosofi og videnskabsteori fra Roskilde Universitet. "Kirstens hjerne" er forfatterens debutbog.
24,55  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages300
Publish date31 Oct 2023
Published byDBK lager Ølby
Languagedan
ISBN print9788774675525