Larsen Bind II 1966-1972

Verdensmesterdrømme 1966-1972

Det andet i bind i storværket om skakstormesteren Bent Larsen omhandler årene, hvor han med rette drømte om at blive verdensmester. I perioden 1966-1972 vandt han turneringer i et tempo og i en størrelsesorden som ikke set tidligere. Derfor blev han kaldt verdens bedste turneringsspiller.

Semifinalen i kandidatturneringen blev dog endestationen for de danske drømme. I både 1968 og 1971 blev han stoppet af en kommende verdensmester. Først af russeren Boris Spasskij og derefter af amerikaneren Bobby Fischer. Disse to spillede i 1972 en legendarisk match i Reykjavik. Hele Bent Larsens indsigtsfulde fortælling om matchen, der med ét ændrede skakspillet for altid, bringes i bogen.

564 af Bent Larsens 565 registrerede partier fra disse syv år er medtaget i dette værk – der er således tale om en noget nær komplet partisamling. Langt de fleste partier er med kommentarer fra stormesterens kyndige hånd.

Læseren får i dette bind mulighed for at gennemspille Bent Larsens allerbedste partier. Der er de to store sejre over verdensmesteren Tigran Petrosjan fra turneringen i Santa Monica i 1966. Bent Larsen besejrede som den første verdensmesteren Spasskij – ligesom han var den sidste, der besejrede Fischer i et turneringsparti.

I slutningen af 1967 vandt Bent Larsen i løbet af fire måneder fire store turneringer, hvor han hver gang henviste sovjetiske stormestre til sekundære placeringer. Det kunne danskerne forstå. I næsten alle andre sportsgrene fik vi grusomme klø af Sovjetunionen. For sine præstationer modtog Bent Larsen skakkens Oscar som bevis på, at han var ”Verdens bedste skakspiller 1967”.

Bent Larsen var en af de mest succesrige danskere i slutningen af 1960erne. Når hans navn blev nævnt i radio eller fjernsyn, så vidste næsten alle herhjemme, hvem han var, og hvad han var. En Gallup-undersøgelse fra 1968 havde ham placeret på en liste med de 10 kendteste danskere.

Bent Larsen var fra 1935 og således for gammel til at blive en del af blomsterbørnene, hippierne og ungdomsoprøret. Han boede med sin kone Lizzie i en villa i Gentofte, havde bil og andre bekvemmeligheder, som ægteparret nu – ved at være en del af middelklassen – havde råd til.

Væsentlige begivenheder og episoder fra skakmesterens liv udfoldes også.  På og uden for skakbrættet opstod konflikter med Bent Larsen som part. Nogle gange endte han uforskyldt i stridighederne, andre gange var det med velberåd hu. Disse kontroverser skildres detaljeret i selvstændige kapitler.

59,04  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages1112
Publish date19 Dec 2023
Published byLøfbergs Forlag
Languagedan
ISBN print9788792772275