Roland Barthes

En antologi

For første gang foreligger nu en bredere dansk introduktion til den franske tænker Roland Barthes´ (1915-1980) mangesidige forfatterskab.

Som sociolog, ideologikritiker, semiolog, strukturalist og essayist var Barthes en hovedfigur i efterkrigstidens franske åndsliv: fra eksistentialismen over den semiotiske strukturalisme til postmodernismens begærsanalyse og kropsforståelse. Det er især inden for den poststrukturalistiske retning, at Barthes i 70´erne fik en betydelig rolle med indflydelsesrige bøger såsom I tegnenes vold og Nydelsen ved teksten.

Det vidner om Barthes´ popularitet, at han i modsætning til andre franske tænkere som Foucault eller Derrida blev oversat forholdsvis hurtigt til dansk. I modsætning til dem er der imidlertid ikke indtil nu udgivet en introduktion til hele forfatterskabet.

Antologien har et dobbelt sigte. For det første introduceres de forskellige faser i forfatterskabet. For det andet dækker de ni artikler de vigtigste tematikker på tværs af værkerne og giver dermed et fyldestgørende billede af hele Barthes´ produktion. Tematikkerne er: utopiens former, skriftens væsen, forfatterkategoriens status, tegnets videnskab, institutionens magt, fotoets identitet, den teatralske tankemodus, romanens fristelser og amatørens aktiviteter.

Artiklerne er skrevet af nordiske forskere:
Jørn Boisen (Københavns Univ.), Peter Borum (Københavns Univ.), Arnfinn Bø-Rygg (Universitetet i Oslo), Julio Hans C. Jensen (Københavns Univ.), Peter Larsen (Universitetet i Bergen), Nikolaj Lübecker (University of Aberdeen), Carsten Meiner (Københavns Univ.), John Thobo-Carlsen (Syddansk Univ.), Anders Toftgaard (Københavns Univ.) og Frederik Tygstrup (Københavns Univ.).

Bogen henvender sig til læsere med interesse for filosofi, sprog, litteratur- og kulturstudier.

Udtaget til Årets Bedste Bogarbejde 2007 af Foreningen for Boghaandværk

»Denne bogs design er et eksempel på det klassiske ideal, at typografiens ro
21,63  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages317
Publish date16 Nov 2007
Published byMuseum Tusculanum
Languagedan
ISBN print9788763504614