Den sidste Messias

Peter W. Zapffe (1899–1990) er en norsk filosof. Zapffe skriver sig ind i en asketisk-pessimistisk tradition, ledt af tænkere som Schopenhauer, Hartmann og, til dels, Kierkegaard. Alligevel er han stadig i dag stort set ukendt udenfor Norge.   

Den sidste Messias byder mennesket at stå af livets ynglekarrusel, sætte en stopper for mareridtet af endeløse gentagelser og afvikle det sanseløse søl af organisk stof, som er menneskelivets historie på jorden. På trods af Den sidste Messias’ til tider bedagede antagelser, naturromantiske tendenser og udtalte teknofobi kan relevansen af essayets på én gang barske og banale pointer angående livets væsen og værd, fremsat med forfriskende ligefremhed og en selvbevidst galgenhumor, ikke afvises.    På dramatisk vis opfører Den sidste Messias en hæretisk tirade mod al fremskridtsidealisme, vor tids sekulære trosbekendelse; mod det progressive historiesyn og den normative optimisme, der, i overensstemmelse med det pollyanske princip, forestiller livet som en gave fremfor et udsigtsløst kapløb med ”blodets hellige vilje”. Essayet er en original udforskning af selve undergangens idé som eksistens-biologisk grundtanke. (Fra efterordet)     

BIBLIOTEK FOR ANTINATALISME udgiver bøger, der beskæftiger sig med forplantningens etik. Vi definerer ’antinatalisme’ bredt: som en kritisk undersøgelse af, snarere end et argument imod, frembringelsen af liv. Seriens formål er at præsentere originale eksempler på antinatalistisk tænkning, der tager afsæt i vidt forskellige perspektiver: fra oldgræsk filosofi og kristen teologi til eksistentialisme, feminisme, økologisme og så videre. Biblioteket tilbyder en alsidig indgang til antinatalismen som et nutidigt fænomen med en lang og underbelyst historie.
12,98  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages36
Publish date30 Aug 2023
Published byForlaget Senmund
Languagedan
ISBN print9788793582095