Cyber versus Buddha

I forbindelse med kunstner Jørgen Michaelsens aktuelle udstilling Cyber versus Buddha på Holstebro Kunstmuseum udgiver forlaget Antipyrine et katalog i samme navn. Bogen Cyber versus Buddha er et værk i egen ret og indeholder litterære bidrag i form af en korrespondance mellem forfatteren René Jean Jensen og Jørgen Michaelsen, der også sammen har kommenteret en serier værker, collager, som indgår i udstillingen. Herudover indeholder bogen kunsthistoriske essays af Teresa Østergaard Pedersen og Magnus Thorø Clausen, samt naturligvis installationsfotos mm. fra selve udstillingen.

Udover kataloget udgiver Antipyrine yderligere to bøger af Jørgen Michaelsen, sangbogen Cockroach og poesibogen Tusind borgerhaikuer, der alle er nært sammenvævede med udstillingen, dens tematikker og perspektiver.

Europæisk identitet mellem verdenskriser 
Cyber versus Buddha udfolder sig helt generelt som en kritisk-eksperimentel perspektivering af de spændinger, der netop nu kendetegner den dominerende bevidsthedsform i den vestlige kultur. Et væsentligt historisk tema er den europæiske idé om USA som realiseringen af den moderne utopi og i særdeleshed den udvikling, som denne forestilling har gennemgået siden 1945. Efter den kolde krigs afslutning med Sovjetunionens sammenbrud i 1991 er den europæiske idealisering af USA og amerikansk kultur efterhånden kommet under pres. Ruslands invasion af Ukraine har måske nok styrket NATO-alliancen, men har især eksponeret Europas problem med at optræde som samlet autonom aktør på den globale geopolitiske scene, der især præges af tiltagende rivalisering mellem nøglespillerne USA og Kina, men hvor udviklingen generelt går i retning af en multipolær verdensorden, hvor Vestens førende rolle ikke længere er givet.

En samtidsdiagnose 
Under denne identitetskrise ligger et komplekst trusselsbillede af forestillinger om enorme migrationsstrømme udløst af politisk ustabilitet og økonomisk ulighed, tilspidset kamp om kontrol over ressourcer, den kritiske infrastrukturs voksende sårbarhed som følge af cyberteknologiernes stigende kompleksitet, staters og private firmaers stadig mere gennemgribende overvågning af borgerne, demokratiets tilbagegang på verdensplan samt den globale biosfæres sandsynligvis kommende kollaps forårsaget af de nuværende politisk-økonomiske strukturers tilsyneladende uforanderlighed. Alt dette optræder i kølvandet på en international finanskrise, en global COVID-19-pandemi samt USA og de øvrige vestlige landes tilbagetrækning fra Afghanistan efter 20 års fejlslagen nationsbygning, hvilket i sidste ende indikerer Vestens erkendelse, eller i al fald følelse, af det universelle oplysningsprojekts principielle sammenbrud.     

20,93  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages152
Publish date01 Nov 2023
Published byAntipyrine
Languagedan
ISBN print9788775840311