At bygge en fremtid mens nutiden smuldrer

"Verden står i flammer og undergår voldsomme forandringer. Der er brug for at den revolutionære bevægelse træder ud af studerekammeret og bringer sig selv i offensiven."

Ovenstående er et citat fra indledningen i Anders Sørensens At bygge en fremtid mens nutiden smuldrer.

– Efter at forlag i årtier nu har spyttet den ene selvhjælpsbog ud efter den anden, alle skrevet af mere eller mindre kompetente guruer, kendisser og tidligere jægersoldater, synes jeg at det er på tide med en bog, der vil det diamentralt modsatte, siger Anders Sørensen, som er journalist og indtil for ganske nyligt var ansvarshavende redaktør for dagbladet Arbejderen.

Spurgt hvad det "diamentralt modsatte" af en selvhjælpsbog er svarer forfatteren:

– Det ved jeg ikke... Håndbog i kollektiv kamp?

Og det er faktisk nok ikke helt ved siden af at betegne At bygge en fremtid mens nutiden smuldrer som en håndbog i kollektiv kamp; med kapitler som "Lidt om gadekamp" og "Om befriede områder" har bogen unægteligt et præg af håndbog. Men først og fremmest er bogen en debatbog – et bud på en nutidig revolutionær praksis.

– Den revolutionære bevægelse er stort set ikke-eksisterende i Danmark i dag, på trods af at der mere end nogensinde før er brug for kollektiv kamp for et bæredygtigt og solidarisk alternativ til kapitalismen, siger Anders Sørensen, som ville have foretrukket hvis denne kamp kunne være blevet ført under mere gunstige forudsætninger.

– Men den nyliberale offensiv fik et voldsomt rygstød efter DDR's indlemmelse i Vesttyskland og opløsningen af Sovjetunionen. Siden da er det lykkedes en ganske lille global elite stort set at undergrave kampen for alternativer. Nu står vi så her, i ellevte time – under truslen om en verdenskrig, klimakollaps og med et vestligt liberalt demokrati, der truer med at forvandle sig til et fascistisk mareridtscenarie. Vilkårene er meget langt fra optimale til at skabe de nødvendige forandringer, mener Anders Sørensen.

På den anden side åbner de voldsomme forskydninger i verden også for nye muligheder for et revolutionært projekt, mener Anders Sørensen:

– Vi så under coronapandemien hvor forholdsvist nemt alting kunne forandres fra den ene dag til den anden, det samme har forskydningerne i de internationale magtrelationer, og jeg tror faktisk at der er en unik mulighed for at skabe fundamentet for radikale forandringer netop nu.

Læs hvordan Anders Sørensen mener et sådan fundament kan opbygges i At bygge en fremtid mens nutiden smuldrer.
15,97  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages108
Publish date30 Jan 2024
Languagedan
ISBN print9788797498804