About the author

Peter Handke (German: [ˈhantkə]; born 6 December 1942) is an Austrian novelist, playwright and translator. He was awarded the Nobel Prize in Literature in 2019.

Forsøg over den vellykkede dag

Forsøg over den vellykkede dag tager udgangspunkt i et selvportræt af maleren William Hogarth, hvorefter fortælleren bevæger sig drømmende registrerende gennem spørgsmålene omkring den vellykkedes dags natur og problem. Med sine vævende tankeeksperimenter forsøger fortælleren at nærme sig dagens og øjeblikkets sted, og får fremkaldt små glimt af en vellykket dag. 

Det kan være svaler der skifter retning på sommerhimlen, dugperler på en ravnefjer, en kop der står og damper på en træstub. Eller måske kan ansatsen til den vellykkede dag findes i Van Morrisons korte sang om en biltur en søndag: et stop for at fiske i bjergene, køre videre, købe søndagsavisen, køre videre, spise en snack, køre videre, glansen i dit hår, ankomsten om aftenen: “Hvorfor kan alle dage ikke være ligesom i dag?”

Forsøget klinger ud idet fortælleren vender sig fra verden og dagen, og ind mod skriften og læsningen – mens læseren opfordres til at forlade drømmen og gå ud for at sanse verden på ny. Forsøg over den vellykkede dag bliver en slags selvundersøgende, utopisk mesterlære i kunsten at leve i øjeblikket.

ANMELDERNE SKRIVER

“… en snurrig og poetisk blanding af fiktion, essayistik og filosofi … En helt særlig prosamusik, der sine steder er sublim” – Kristeligt Dagblad

"Man kan måske tænke fortælleren i Forsøg over den vellykkede dag som en slags opdagelsesrejsende – ikke i imperialistisk forstand, men som et menneske, der med en utrolig sproglig nidkærhed forsøger at se på verden, som om det var første gang.
   Karakteristisk for Handkes skrift er en fintfølende registreringssans, der dvæler ved det mindste, og som gennem retoriske spørgsmål indkredser sit undersøgelsesobjekt: »Var knappernes klikken, da du greb skjorten fra stolen i morges, ikke også en slags stemmegaffel for dagen?«
   Disse spørgsmål, samt den evindelige selvkorrigerende tone, understreger netop skriftens forsøgsvise karakter, der på trods af at være en noget nær ubestemmelig slags litteratur står i rig gæld til essaygenren. Det er da også værd at huske på, at ordet forsøg netop er den direkte oversættelse af titlen på Michel de Montaignes Essais, der udkom i 1580, og som med et slag forvandlede essayet til en litterær genre." - Information
13,21  USD
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages64
Publish date19 Apr 2024
Published byBATZER & CO
Languagedan
ISBN print9788793993501