Carin Idman. ”Fimi”

Suomalais-tanskalainen sukukronikka

Carin Idman on autenttinen, jännittävä ja viihdyttävä kaunokirjallinen elämäkerta. Kirjan henkilöt, juoni ja viittaukset aikaan ja paikkaan perustuvat tositapahtumiin, jotka sijoittuvat Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan. Niitä seurataan 125 vuoden ajan isänäitini, ”Fimin” kuvaamina. Elämäkerta on kolmiosainen: 

”Varjokuvia” (1856–1923) Tarina saa alkunsa tsaari Aleksanteri II:n vierailusta Tampereella. Tässä osassa kuvataan Idmanin perheen ja Venäjän tsaarin läheistä ystävyyttä, kartanoelämää, nälkävuosia sekä Suomen ja Ruotsin suhteita, ja edetään teollistumisen alkuvuosista ensimmäisen maailmansodan ja vapaussodan kautta Helsingissä vuonna 1923 vietettyyn promootiojuhlaan.   

"Valonvälkkeitä” (1923-1948) Fimin ensimmäinen avioliitto vie meidät muun muassa Italiaan ja Tanskaan. Lisäksi kuvataan Tanskan ja Suomen suhteita, Fimin toista avioliittoa talvisodan ja jatkosodan aikana sekä evakuointia Ruotsiin toisen maailmansodan melskeissä.
  
”Paikka auringossa” (1948-1981) Sotien jälkeen uudistettiin suhteet Tanskaan ja Ruotsiin, ja Fimi solmi kolmannen ja neljännen avioliittonsa. Tämä osa kertoo myös Fimin ja kirjailija Brigitta Gadolinin ystävyydestä ja matkoista muun muassa Ibizalle. Lopussa kuvataan vanhuutta ja nivotaan yhteen vanhat ja uudet tarinat.   Carin Idman oli suomenruotsalainen persoonallisuus. Hänellä oli valoisa luonne ja uskomattoman hyvä muisti. Hän kertoo oman elämänsä dramaattisista vaiheista kepeällä ja humoristisella otteella, joka oli tunnusomaista hänelle. Fimin persoonallisuus ja optimismi paistavat kerronnasta läpi auringon lailla, sillä hän pyrki viemään elämäntarinaansa aina mahdollisimman jännittävään, eläväiseen ja ennen kaikkea viihdyttävään suuntaan. Teos on kirjoitettu kertojan ja kirjailijan välisen keskustelun muotoon. Kirja on ilmestynyt myös tanskaksi ja ruotsiksi.    

Hyviä lukuhetkiä! 
   
Carl-Bernhard von Christierson
Kirjailija           

Uddrag af bogen 
Tampereen maisemat esittäytyivät kauneimmassa kesäasussaan höyrylaivalle, joka vihdoin ja viimein ja kovasti myöhässä ilmestyi esiin niemen takaa. Näky oli kieltämättä dramaattinen, kun laivahirviö syöksi mustaa savua metrinkorkeasta piipusta ja viskoi vettä siipirattaillaan laivan molemmin puolin. Kauempaa katsottuna siipirataslaiva muistutti lähinnä tulta syöksevää lohikäärmettä. Laivan lähestyessä laituria ihmiset tuijottivat kauhuissaan sen nokista kantta ja yhtä mustia matkustajia ja miehistöä. Ja kun kapteeni veti höyrypillin narusta kaikui rannoille läpitunkeva ujellus, jonka vaikutus yleisöön oli aivan toinen kuin oli suunniteltu. Ihmiset pelästyivät suunnattomasti ja lähtivät pakoon pakokauhun vallassa, hevoset nousivat takajaloilleen ja hyvin järjestäytynyt orkesteri häkeltyi niin, että alkoi puhaltaa täysin palkein ilmoille meteliä, jonka olisi pitänyt muistuttaa Porilaisten marssia. Ja samaan aikaan nokinen hirviö kiinnittyi laituriin mustat hahmot kannellaan.

Om forfatteren 
Carl-Bernhard von Christierson on syntynyt Suomessa 1954.  Hän on jo lapsuudesta saakka ollut kiinnitettynä useampaan teatteriin Tanskassa ja Englannissa näyttelijänä, lavastajana ja ohjaajana. Hän on Tanskan kuninkaallisen teatterin näyttelijöiden; Erik Mørkin ja Olaf Ussingin oppilas ja ollut mukana lukuisissa näytelmissä ja musikaaleissa. Hän työskentelee edelleen näytelmäkirjailijana, sanoittajana ja libretistinä. Kansallis- ja meripuistoihin erikoistuneena matkakonsulttina Carl-Bernhard von Christiersonin tehtävät ovat vieneet häntä Egyptiin, Keniaan, Etelä-Afrikkaan, Brasiliaan ja Venezuelan sademetsiin, USA:n ja Kanadan läntisiin kansallispuistoihin, Grönlantiin, Mongoliaan, Kauko-Itään, Kiinaan, Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Nykyään hän toimii freelancetoimittajana tiedustellen urheilusukeltajille soveltuvia kohteita Tyynellämerellä.
32,27  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages670
Publish date18 Dec 2023
Languagefin
ISBN print9788776085926