Morfars Samvittighed

Heinrich Wilhelm Thomsen er dansk, født og opvokset i Sydslesvig. Som dreng, er han feriebarn i Mønsted ved Viborg

Gården “Jahnshof”, der ligger i Midtangel, er indtil 1949 omdrejningspunktet i familien Thomsens liv og færden. Heinrich
er den yngste af brødrene, og må finde en anden levevej end landbruget. Han bliver officer i Wehrmacht.

Anette Beck er af tysk familie, og hendes fanatiske far, og vilde brødre tager imod “de nye tider” med kyshånd.
Skæbnen fører Anette og Heinrich sammen, og deres ældste barnebarn får i gymnasiet en opgave, med at undersøge danskheden i Tyskland, og tyskheden i Danmark, som led i 60 året for genforeningen.

Barnebarnet finder, gennem interviews med sine bedsteforældre, og andre af de gamle på egnen, ud af både sin egen og andre familiers hemmeligheder. Men i 1980 er krigen stadigvæk for tæt på, til at Heinrich letter sin samvittighed.

Var morfar krigsforbryder? Hvordan kunne han som dansk være i tysk uniform - og så oven i købet som officer og professionel soldat? Hvad skete der med den jødiske købmand i Kirkeskov? Passer det, at familien hjalp Himmler med at flygte i krigens sidste dage?

I årene kort før sin død, og fordi barnebarnet på det tidspunkt selv er blevet officer, letter Heinrich sin samvittighed, og en del af familiens hemmeligheder bliver afsløret.

Romanen er et indspark i grænselandsdebatten, set med historiske briller, og giver anledning til eftertanke om "danskheden", ikke kun syd for grænsen.
21,72  EUR
Buy printed book
 
Edition0
Printed pages441
Publish date26 May 2023
Languagedan
ISBN print9788797395202