Pisserendens Guldalder 1970-90

21 samtaler ved Fanny Knight

PISSERENDEN
En landsby. Et stenkast fra Rådhuspladsen. Med små lejligheder i dårligt byggede huse, beboet gennem 1200 år af søfolk, prostituerede, brændevinsbrændere, håndværkere, handlende, bumser og bohemer. Men også H.C. Ørsted og teaterfolk.

I 1970’erne blev kvarteret udsat for et pludseligt angreb af spekulanter og sanering. Beboerne gik til angreb, med kløgt og humor, mod store entreprenører og deres advokater. Og vandt, godt hjulpet af borgmester Villo Sigurdsson (VS). Pisserenden nød en guldalder.

Fanny Knight, kunsthåndværker, filminstruktør og forfatter, boede i kvarteret i 25 år. Hun fik lyst til at gennemføre samtaler med nogle af kvarterets mange personligheder. 21 af dem er samlet i denne bog som levende historieskrivning.

Om forfatteren
FANNY KNIGHT (f. 1941 i Rønne) er kunsthåndværker, filminstruktør og forfatter.

Med en dansk far og engelsk mor og en usædvanlig barndom – skildret i bøgerne GAL MANDS VÆRK og SKAM – havde Fanny Knight en særlig sans for at forstå de eksistenser, hun mødte i Pisserenden, hvor hun boede i 25 år. Hun slog sig sammen med KONGEN AF PISSERENDEN, Leif Winther Jensen, og flyttede med ham til barndomsøen Bornholm.

Filmen PÅ SPORET AF ET LIV skildrer barndommen med en far, der – praktiserende kiropraktor – en dag lagde sig i seng med ondt i maven – og blev liggende i 23 år! Filmen fik pris på Odense Filmfestival. ”En nødvendig film” sagde festivalens leder, Christian Braad Thomsen.

Fanny gik som barn til eneundervisning hos Rønnes katolske præst, hvilket gav yderligere mærkværdige oplevelser, og først i Pisserenden foldede tilværelsen sig ud i al sin kompleksitet og skønhed.

Om illustratoren
PETER LAUTROP (1944-2019) var uddannet møbelsnedker og endnu en af Danmarks stærke avistegnere. Peter Lautrop tegnede i flere årtier til dagbladet Information, og denne bogs illustrationer er hentet fra den flydende mængde af sort/ hvide mesterværker, han leverede til avisen igennem årtier.

Peter Lautrop boede selv i en periode i Pisserenden – læs samtalen i denne bog – med kæreste og børn. Peter Lautrop fik i 1999 tildelt Eckersbergmedaljen. Mange af hans tegninger opbevares på museet STORM på Frederiksberg.

Peter Lautrop har illustreret to bøger af Grethe Dirckinck-Holmfeld, ’Hvor skal ægte skabet stå’ og ’Den store børnecitatbog’ og sammen med Povl Høst Madsen (tekst) udgivet ’Bamsernes Befrielsesfront, hele historien’. Peter Lautrop har desuden udgivet i eget navn ’Tegninger’, ’Sidespring’ og ’Tegninger der tirrer’.
23,39  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages198
Publish date07 Apr 2022
Languagedan
ISBN print9788794289078