Fabrikken

en industrihistorie og lidt af et familiedrama

FABRIKKEN er en dansk industrihistorie, der begynder i 1870 og slutter hundrede år senere. Danmark udvikler sig fra at være et bondeland til et industrialiseret velfærdssamfund. Fortællingen handler også om tre generationer og er et drama om en tabt familieformue.
Hovedrollen har Københavns Elektromotor Fabrik eller KEF, der i mere end 50 år lå på Finsensvej på Frederiksberg. Virksomheden var en del af elektromotorindustrien - en lille gruppe fabrikker, der fremstillede elektriske maskiner. De blev stiftet, da elektriciteten kom til Danmark og var i en årrække perler i dansk industri. De største var Thrige i Odense samt Titan og Fisker & Nielsen (i dag Nilfisk) i København. KEF var den mindste. Den specialiserede sig i elektromotorer, generatorer og slibemaskiner af højeste kvalitet.
Min farfar, Hans Marius Nielsen, var medstifter af Fisker & Nielsen og grundlagde senere KEF. Han var en af de selvlærte danske iværksættere, som fik succes med deres virksomheder i begyndelsen af det 20. århundrede. KEF blev min farfars livsværk og senere også min fars.
Alle virksomhederne gik forrygende i mange år, men i 1960erne blev de fleste ramt af dyb krise. Kun Nilfisk gik fri. Thrige og Titan var tæt på betalingsstandsning, men fusionerede og overtog senere KEF, hvorefter jeg blev direktør.
I dag er de fleste elektromotorfabrikker forsvundet fra Danmark. Tilbage er kun Nilfisk og en lille del af KEF - det vil sige begge farfars virksomheder:
FABRIKKEN handler om, hvad der skete og giver et bud på hvorfor.
53,01  EUR
Buy printed book
 
Edition2
Printed pages424
Publish date11 Aug 2023
Published byForlaget Antilope
Languagedan
ISBN print9788799953660