Klassik og romantik

Kristian går i gang med at forberede det ”udvidede specialemne” i musikhistorie, da han modtager endnu et brev fra Gertrud, som han må tage stilling til.  
Anfægtet af sit manglende samfundsengagement melder han sig ind i Socialdemokratiet, men fortryder. Herefter koncentrerer han sig om musikhistorie, læser en række monografier, laver referater og skriver kommentarer og indleverer til sidst sit petitum i tre emner: værkbegrebet og den kunstneriske personligheds udvikling hos Haydn, Mozart og Beethoven; begrebet ”romantisk” i musikken, samt ”Louis Armstrong, jazzens første, største og eneste stjerne”.  Opgaven han får bliver i værkbegrebet. Han afleverer sit omfangsrige, ambitiøse foredrag i kapløb med tiden, men bliver på grund af et kommunikationssvigt snydt for en topkarakter. Aftenen før eksamen i sang og klaver, får han besøg af Katja og møder op til prøven næste dag efter få timers søvn. Et forsøg på at forføre en figurstruttende, indvandret, polsk musikstuderende falder til jorden.           

Uddrag af bogen 
Det er netop kun ved at skabe det fuldkomne, skabe ”stor” kunst, at kunstneren får publikum i tale. Kunsten højner niveauet. På Beethovens tid gennem skønhed. Det var romantikernes absolutte ufravigelige credo. ”De skønne kunster”, et udtryk der netop vandt hævd på den tid. Beethovens harmonisøgen er ikke forkert eller fremmedgørende, og da slet ikke udtryk for falsk bevidsthed. At lave et helstøbt kunstværk er en rigtig og dybest set revolutionerende handling. Det skaber en standard, en målestok, et værdiniveau, hvorefter alt andet nu bliver målt, fordi det ikke mere er til at komme uden om. Beethovens opgave var at gøre det han gjorde så godt som muligt. Hans moralske skrupler gjaldt det. Og kun det. Det var hans moralske imperativ. At være så god en kunstner som mulig.           

Om forfatteren 
Bjarne Gertz, cand. mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanske sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne
22,67  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages314
Publish date20 Oct 2023
Languagedan
ISBN print9788776084028