Den tyske skole og besættelsen

Sankt Petri Skole i København, ”den tyske skole”, har ligget i hjertet af København, siden den i 1575 blev grundlagt af Frederik 2. I 2017 opstod diskussion om, hvorvidt skolen efter 1945 og helt frem til nutiden har dækket over graden og dybden af nazistisk indflydelse i 1930’erne og 1940’erne, og skolen besluttede, at historien skulle afdækkes. 

Historiker Jacob Halvas Bjerre viser i Den tyske skole, hvordan skolen, der fungerede som forbindelsesled mellem dansk og tysk kultur, gradvis blev nazificeret fra 1933, og hvorfor den – i modsætning til andre tyske skoler i Danmark og andre lande – ikke blev lukket efter 1945. 

Det er historien om livet bag Sankt Petris mure, om båndet til Sankt Petri Kirke og om skolens relationer til tyske gesandter og det tyske nazistparti – herunder en donation fra Adolf Hitler til skolens lejrskole. Bogen kaster nyt lys på centrale tyske kulturinstitutioner, som blev anset for væsentlige forposter for udbredelsen af nazismen i den danske hovedstad − i kamp med kongehuset, Undervisningsministeriet og de mange danske elever, der i en længere periode trak skolen i en anden retning. 

Jacob Halvas Bjerre er ph.d. fra CBS og Rigsarkivet. Han har udgivet bøgerne Holocaust i serien His2rie til ungdomsuddannelserne og Udsigt til forfølgelse. Det danske udenrigsministerium og de europæiske jødeforfølgelser 1938-1945 samt flere artikler. I sin forskning har Jacob Halvas Bjerre primært beskæftiget sig med nazismens jødeforfølgelser i et dansk perspektiv herunder Udenrigsministeriets viden om de tyske jødeforfølgelser i et europæisk perspektiv.
26,16  EUR
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages392
Publish date03 Nov 2023
Published byGads Forlag
Languagedan
ISBN print9788712074656