Sonja - russisk jøde, dansk kommunist

Sonja – russisk jøde, dansk kommunist er en doku-roman af Salli Besiakov, hvor han lader sin mor berette om sin opvækst i Vitebsk i Hviderusland og sit voksenliv i København. Det er den store historie om jødernes liv og vilkår i Europa i det 20. århundrede, om revolution og verdenskrig, og den nære historie om Sonja, som arbejder og forelsker sig, mister det meste af sin russiske familie og får en ny i Danmark. 

Sonjas barndom i Vitebsk er præget af fattigdom, forældrene bliver skilt, og hendes mor må tage arbejde som jødisk kogekone hos mere velstående jødiske familier i de omkringliggende byer for at brødføde familien, mens børnene allerede i en ung alder må tage arbejde som tjenestepiger og ungarbejdere for at bidrage til økonomien. Men under hverdagens problemer ulmer de store udfordringer. For at slippe for antisemitisme og pogromer flygter Sonja i 1915 til Danmark til et ungdomsliv og til forelskelse. Revolutionen i Rusland medfører, at jøderne får deres frihed, og hun fatter sympati for sovjetstaten og kommunismen, men med tiden opdager hun ”paradisets” skyggesider, der får hende til at tvivle på sagen. 

Bogen handler om modsætninger, om Anden Verdenskrig, om jødernes forhold i Danmark, om russisk sang og dans, om lange rejser gennem Europa og Centralasien, om brød, løg og saltagurker, om en uønsket graviditet og en abortrejse til Sovjet, om familiemedlemmer, der bliver udslettet, og om sammenhold på tværs af landegrænser. 

Doku-romanen om Sonja er rigt illustreret og skrevet af hendes søn Salli Besiakov, som ud fra gamle breve, fotos og kassettebånd har stykket sin mors historie sammen. 

Salli Besiakov er 92 år og brugte corona-nedlukningen til at skrive bogen, som fletter den nære historie ind i den dramatiske tid, der var det 20. århundrede
31,00  USD
Buy printed book
 
Edition1
Printed pages268
Publish date15 Nov 2021
Published byForlaget Republik
Languagedan
ISBN print9788792976468